لوازم الکتریکی مانند تلویزیون، کامپیوتر، لپتاپ و … میتوانند در برابر نوسانات برق بسیار آسیبپذیر باشند و خسارت های جبرانناپذیری متحمل شوند به همین دلیل باید از یک محافظ برق و ولتاژ برای جلوگیری از آسیب آنها استفاده کرد. در حقیقت نوسانات برق، تغییرات ولتاژ، نویزهای الکتریکی و … میتوانند موجب سوختگی و آسیب قطعات مختلف لوازم الکتریکی شوند. ازآنجاییکه هر کدام از لوازم برقی از یک ولتاژ مشخص استفاده میکنند لازم است که از محافظهایی با توان خروجی و ویژگیهای مشخص برای محافظت از آنها استفاده کرد. در ادامه مطلب به بررسی بهترین محافظ برق کامپیوتر و راهنمای خرید آن پرداخته میشود.
محافظ برق کامپیوتر چیست؟
محافظ برق در حقیقت یک دستگاه الکترونیکی تشکیل شده از قطعات الکترونیکی مختلف است که تغییرات ولتاژ و جریان را در سریع ترین زمان ممکن تشخیص داده و با کنترل آن از آسیبدیدگی تجهیزات مختلف محافظت میکند. این دستگاه میتواند از کامپیوتر، لپتاپ و سایر تجهیزات الکترونیکی در برابر نوسانات برق، تغییرات ولتاژ و نویزهای الکتریکی حفاظت نماید. در حقیقت محافظ ها وظیفه کنترل و نظارت بر ولتاژ و جریان ورودی تجهیزات را بر عهده دارند.
زمانی که در سیستم برق مشکلاتی همچون بارهای ناپایدار، تغییرات بار، عیب در تولید برق، اتصالات ضعیف و … به وجود بیاید، محافظ برق بلافاصله اقدام به قطع سریع منبع برق، کاهش ولتاژ به سطح مطلوب، فیلتر کردن نویزها، تعادل ولتاژ و جریان و … کرده و از آسیب دیدن تجهیزات جلوگیری میکند.
مزایای استفاده از محافظ برق کامپیوتر
استفاده از محافظ برق میتواند مزیتهای متعددی برای تجهیزات الکترونیکی داشته باشد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- محافظت از تجهیزات الکترونیکی در برابر نوسانات برق، اتصالات کوتاه و اختلالات الکتریکی
- افزایش طول عمر کامپیوتر و تجهیزات الکترونیکی
- کاهش هزینههای تعمیر و تعویض قطعات آسیبدیده
- ایجاد آرامش خاطر در افراد در هنگام استفاده از کامپیوتر
- جلوگیری از خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر و از دست رفتن اطلاعات و…
راهنمای خرید محافظ برق کامپیوتر
محافظ برق همانند کابل تخت و سیم انواع مختلفی دارد که رایجترین آنها شامل مواردی همچون محافظ برق خانگی، محافظ برق صنعتی، محافظ برق یخچال فریزر، محافظ برق ماشین لباسشویی و ظرفشویی، محافظ برق تلویزیون و کامپیوتر، محافظ برق کولرگازی و لوازم گرمایشی، محافظ برق موبایل و … هستند. هر کدام از این محافظها میتوانند ویژگیها، قابلیتها و استفادههای متعددی داشته باشند. برای خرید محافظ برق کامپیوتر لازم است که به نکات و پارامترهای مختلفی توجه داشت که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
-
زمان تأخیر محافظ
زمان تأخیر محافظ در اصل به زمانی گفته میشود که محافظ بعد از اتصال مجدد برق روشن میشود. این زمان میتواند بر اساس توان و مدار دستگاه متفاوت باشد. زمان تأخیر تجهیزاتی همچون کامپیوتر و لپتاپ برخلاف دستگاههای بزرگ و پرمصرفی همچون یخچال، لباسشویی و … کمتر است. بهترین محافظ کامپیوتر معمولاً دارای زمان تأخیر ۶۰ تا ۹۰ ثانیه است. در حقیقت زمان تأخیر میتواند مانع از تغییرات ولتاژ و آسیبهای ناشی از آن در تجهیزات الکترونیکی شود.
-
تعداد و نوع پریزها
تعداد پریزها نیز میتواند اهمیت بالایی در خرید محافظ برق داشته باشد. برای آنکه بتوان استفاده بهینهتری از این محافظها داشت میتواند مدلهای ۴ یا ۶ خانهای آن را تهیه کرد. همچنین ارت دار بودن پریزها میتواند ویژگی مثبت و مهمی باشد که محافظ از آن برخوردار است چرا که این آپشن میتواند از خطرات احتمالی مانند نشتی جریان به بدنه و انتقال بار اضافی که باعث آسیب دیدن قطعات ممانعت کند.
-
نحوه طراحی محافظ
نکته دیگری که در زمان خرید محافظ برق کامپیوتر باید به آن توجه داشت، نحوه طراحی و ساخت آن است. در اصل کامپیوتر ها و لوازم الکترونیکی معمولاً دارای آداپتور های بزرگ و حجیم هستند به همین دلیل فاصله بین پریزها در محافظ و طراحی آن باید بهگونهای باشد که بتوان از آن استفاده کرد. اگر فاصله پریزها مناسب نباشد ممکن است وصل کردن دستگاههای متعدد به آن با چالش مواجه شود.
-
توان خروجی محافظ
هر کدام از انواع محافظهای برق میتوانند توان خروجی مشخصی داشته باشند. توان خروجی با واحد ولتآمپر نشان داده میشود. به عنوان نمونه یک محافظ برق ۴ خانه که دارای توان خروجی ۲۰۰۰ وات است نباید به چند دستگاه متصل شود که مجموع توان آنها بیشتر از ۲۰۰۰ وات است. در صورت استفاده بیشتر از توان محافظ ممکن است مشکلاتی همچون جرقه، آتشسوزی و … ایجاد شود.
-
طول کابل
معمولاً لوازم الکترونیکی مانند لب تاپ و کامپیوتر و … جای ثابتی ندارند و با توجه به قابلیت حملی که دارند در نقاط مختلف استفاده میشوند. با توجه به این مسئله لازم است که در زمان خرید محافظ برق کامپیوتر به طول سیم آن توجه داشت. هرچند که سیم و کابلهای خیلی بلند میتوانند خطرات خاص خود را داشته باشند اما طول مناسب برای محافظ برق میتواند از یک تا ۳ متر باشد. جنس و کیفیت کابل محافظ نیز اهمیت بالایی دارد. در مقالهای تحت عنوان کابل سه رشته به بررسی این کابل و کاربردها و قابلیتهای آن پرداخته شده که میتواند اطلاعات مفیدی به خواننده ارائه کند.
-
کیفیت ساخت محافظ
یکی دیگر از مهمترین فاکتورها در زمان خرید محافظ برق کامپیوتر و سه راهی، کیفیت ساخت آن است. امروزه برندها و شرکتهای متعددی در این حوزه فعالیت دارند و محصولات مختلفی تولید میکنند. جنس پلاستیک، جنس هادی، جنس عایق سیم، جنس تیغههای پریز، میزان مقاومت و استحکام محافظ، مقاومت دستگاه در برابر حرارت و فشار و … باید استاندارد باشند.
علاوه بر موارد گفته شده در زمان خرید بهترین محافظ برق، سه راهی، کابل شبکه و سایر تجهیزات این چنینی باید به نکاتی همچون قیمت، شرایط و محیط استفاده، ابعاد و اندازه، نوع وسایل متصل شده به محافظ، آپشن های محافظ مانند چراغ، نمایشگر ولتاژ، برند و شرکت تولید کننده، استانداردهای تولید و مدت زمان گارانتی و … توجه داشت.
بهترین مدلهای محافظ برق
با توجه به تمام مطالبی که در مورد انتخاب محافظ مناسب برق کامپیوتر گفته شد میتوان گفت محافظهایی همچون چند راهی برق هوشمند پک مدل PSH214-4، محافظ برق هیسکا مدل CH-5516، محافظ و چندراهی پرووان مدل PSP10، محافظ و چندراهی پرووان مدل PSP12QC3.0، محافظ برق هادرون مدل P103، چند راهی برق هیسکا مدل CH-5515، چندراهی و محافظ برق پرووان مدل PPS610 و … از بهترین و مطمئنترین محافظهای موجود در بازار هستند که از تمام استانداردهای لازم برخوردار بوده و میتوان با آسودگی خاطر از آنها استفاده کرد.
جمعبندی نهایی
محافظ برق کامپیوتر میتوان از تجهیزات الکترونیکی در برابر نوسانات برق، تغییرات ولتاژ، نویزها و … محافظت کرده و از آسیبدیدگی آنها جلوگیری کند. برای خرید بهترین محافظ برق کامپیوتر لازم است به نکاتی همچون توان خروجی، تعداد پریزها، طول کابل، کیفیت ساخت، زمان تأخیر، برند و شرکت تولید کننده و … توجه داشت.