در دنیای مدرن و پیشرفته امروزی استفاده از کامپیوتر و تجهیزات الکترونیکی میتواند نقش پررنگی در توسعه و رشد کسبوکارها، صرفهجویی در زمان، صرفهجویی در هزینهها و … داشته باشد. در اصل امروزه در بسیاری از کسبوکارها، ارگانها و موسسهها شبکه ای برای اتصال کامپیوترها یا دستگاههای مختلف به همدیگر وجود دارد. برای ایجاد یک شبکه مناسب لازم است که سرور و تجهیزات مختلفی در اختیار داشت که مهمترین آنها شامل انواع سوئیچ شبکه، روتر، سرور، دستگاه ضبط دوربین مداربسته DVR، کابل شبکه، مودم، کابل کواکسیال، کابل فیبر نوری، اکسس پوینت و … هستند. رک شبکه نیز از جمله مهمترین و کاربردیترین تجهیزات شبکه است که کاربرد های متعددی دارد و میتواند انواع مختلفی داشته باشد. در ادامه مطلب به بررسی کامل رک شبکه، کاربردهای آن، انواع آن و همچنین مهمترین نکات خرید آن پرداخته میشود.
رک شبکه چیست؟
رک شبکه در حقیقت یک قطعه سخت افزاری است که انواع ماژولهای سختافزاری مانند سرور، سوئیچ و روتر در آن قرار میگیرند. در اصل این قطعه میتواند از تجهیزات حساس و گرانقیمت در برابر عوامل خارجی محافظت کرده و به افزایش راندمان و عملکرد تجهیزات کمک کند. استفاده از رک شبکه همچنین میتواند به کنترل و مدیریت بهتر قطعات و تجهیزات شبکه کمک کند.
کاربرد رک شبکه چیست؟
هرکدام از تجهیزاتی که در ساخت و اجرای یک شبکه به کار میروند میتوانند کاربردها و استفادههای متعددی داشته باشند و رک نیز از این قاعده خارج نیست. رک در اصل نوعی کابینه فلزی بزرگ است که داخلی آن در ابعاد مختلف طبقهبندیشده است و سایر تجهیزات شبکه مانند سوئیچ، مودم، روتر و … داخل آن قرار میگیرند. از جمله مهمترین کاربردهای رک شبکه میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- صرفهجویی در فضا مخصوصاً در فضاهای کوچک
- محافظت از تجهیزات، حفظ امنیت آنها و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به آنها
- سازماندهی بهتر تجهیزات شبکه و توسعه راحتتر آنها
- مراقبت از تجهیزات شبکه در برابر عوامل محیطی
- نظم بخشیدن به تجهیزات شبکه
- افزایش طول عمر تجهیزات شبکه و افزایش راندمان آنها
- عیب یابی سادهتر تجهیزات و مدیریت راحتتر آنها
- جلوگیری از ایجاد حریق به دلیل کابل کشی مرتبتر
- ایجاد یک سیستم تهویهی و خنکسازی مناسب برای تجهیزات و …
انواع رک شبکه
رک های شبکه همانند انواع تجهیزات دیگر میتوانند بر اساس فاکتورهای مختلفی دسته بندی شوند و هرکدام از آنها کاربردها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند. از نظر ساختار و ظاهر میتوان این تجهیزات را به سه دسته اصلی رک دیواری، رک تیغهای (Blade) و رک ایستاده (Tower) تقسیم کرد.
-
رک دیواری
رک دیواری از جمله رکهای شبکه است که همه تجهیزات و قطعات ضروری را در خود داشته و قادر است به عنوان یک سیستم مستقل عمل کند. از مهمترین قسمتهای این رک میتوان به منبع انرژی، CPU و حافظه اشاره کرد.
-
رک تیغه ای
رک تیغه ای به چند بخش اصلی مانند پردازنده، کنترلکنندههای شبکه و رم تقسیم شده و تعدادی از آنها نیز دارای حافظه ذخیرهسازی داخلی هستند. رک های تیغه ای معمولاً مصرف انرژی کمتری نسبت به رک دیواری داشته و برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند.
-
رک ایستاده
این رکها در مقایسه با رکهای تیغهای و دیواری دارای حداقل امکانات سختافزاری و نرمافزاری بوده و معمولاً قابلیت ارتقا ندارند. این رکها معمولاً فاقد کار گرافیک و رم بالا بوده و برای انجام کارهای سنگین مناسب نیستند.
رک شبکه از نظر محل قرارگیری میتواند به دو دسته اصلی رک داخلی (Indoor) و خارجی (Outdoor) تقسیم شود. هرکدام از انواع رکهای تیغهای، دیواری و ایستاده میتوانند متناسب با نوع پروژه به صورت داخلی و خارجی استفاده شوند.
-
رک خارجی
این رکها دارای امکانات بیشتری بوده و سازگاری بالاتری با محیط خواهند داشت و بیشتر زمانی به کار میروند که در داخل ساختمان فضای کافی در اختیار نباشد.
-
رک داخلی
گاهی ممکن است نیاز باشد که چند ساختمان مجاور همدیگر به یک سرور مرکزی و مشترک نیاز داشته باشند و در این حالت استفاده از رکهای داخلی ایده مناسبی خواهد بود.
علاوه بر موارد گفته شده رکهای شبکه میتوانند بر اساس اندازه و ابعاد، جنس مواد سازنده، امکانات و آپشن ها، برند و شرکت تولید کننده، قیمت و … نیز در دستهبندیهای مختلفی قرار بگیرند.
راهنمای خرید رک شبکه
رک شبکه از تنوع بالایی برخوردار بوده و بر اساس فاکتورهای مختلفی دستهبندی میشود و همین امر میتواند موجب ایجاد چالش و سردرگمیهای مختلف در زمان خرید شود. از مهمترین فاکتورهای خرید رک شبکه میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
-
ابعاد و اندازه رک
ابعاد و اندازههای رک که شامل ارتفاع، عرض و عمق است از اهمیت بالایی برخوردار است. ابعاد و اندازه رک باید متناسب با نوع شبکه، تعداد تجهیزات و ابعاد آنها، محل استفاده و نوع استفاده از رک و … انتخاب شود.
-
استاندارد متعلقات رک
همانطور که گفته شد هرکدام از انواع رکهای شبکه دارای قطعات و متعلقات مختلفی هستند و قابلیتهای مختلفی دارند. پاورماژول ها، فن رک، سینی رک، بلنک پنل، لایت پنل، نگهدارنده کابل و … از مهمترین متعلقات رک هستند که در زمان خرید باید به آنها توجه داشت.
-
میزان امنیت شبکه
یکی از مهمترین نکات در استفاده از شبکه، حفظ امنیت اطلاعات و تجهیزات است. معمولاً رکها به صورت قفلدار ساخته میشوند اما ممکن است تعدادی از آنها ممکن است که قفل نداشته باشند. میزان امنیت رک از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه تجهیزات حساس و گرانقیمتی در آن قرار میگیرد و باید قادر به محافظت از آنها باشد.
-
استحکام و ماندگاری رک
تجهیزات و لوازم مختلفی در داخل رک شبکه قرار میگیرند که ممکن است از وزن بالایی برخوردار باشند به همین دلیل رک باید توان تحمل وزن آنها را داشته باشد و بهراحتی در برابر فشار، وزن و … دچار آسیب و خسارت نشود.
علاوه بر موارد گفته شده در زمان خرید رک شبکه لازم است به نکات و مواردی همچون برند و شرکت تولید کننده، استانداردهای تولید، قیمت رک، مدتزمان گارانتی، امکانات و آپشن های رک شبکه و … توجه داشت. در حال حاضر برندهای HPI، HPA و پایا بهترین و باکیفیتترین رکهای شبکه را تولید و عرضه میکنند.
جمعبندی نهایی
رک شبکه قطعه ای سخت افزاری است که انواع ماژولهای سختافزاری مانند سرور، سوئیچ و روتر در آن قرار میگیرند. این قطعه میتواند انواع مختلفی همچون رک داخلی، رک خارجی، رک دیواری، رک تیغهای، رک ایستاده و … داشته باشد. در زمان خرید رکهای شبکه باید به نوع آن، ابعاد و اندازه، استحکام و مقاومت، استاندارد متعلقات، امنیت و … توجه داشت.